Ambachtelijke meubels voor u en uw huisdier

Waar werken we mee


Acacia krabpalen
Acacia hout komt van de Europese Robinia boom en is erg duurzaam. De hardhout soort is erg hard, wat weer erg handig is bij krabpalen. De prijs van Acacia hout ligt iets hoger dan bijvoorbeeld vuren of meranti hout, maar dit vind je weer terug in de duurzaamheid van Acacia hout.
Eigenschappen van hout
Hout is een levend materiaal, het zet uit en krimpt onder invloed van de luchtvochtigheid, het zogenaamde 'werken' van het hout. Het heeft daardoor een heel andere werking in krabpalen dan andere materialen. Ieder krabpaal gemaakt van hout is namelijk uniek, omdat geen enkele houten plank hetzelfde is. Wanneer je kiest voor houten krabpaal, dan weet je dat je kiest voor een product dat onderhoud nodig heeft, wil je het zo mooi mogelijk houden. Verkleuring van hout is namelijk niet tegen te gaan, maar ook het barsten van planken is een natuurlijk proces dat niet voorkomen kan worden. Wanneer je kiest voor houten krabpalen zullen ze er naar verloop van tijd altijd anders uit gaan zien dan wanneer je het uit de doos uitpakt. Andere eigenschappen van houten krabpalen zijn:
• Duurzaam
• Sterk
• Natuurlijke uitstraling
• Weersbestendig (hout werkt echter wel, dus verandering van het hout kan nooit worden tegengegaan in de buitenlucht)
Hout is een echt natuurproduct, hierdoor zal het altijd veranderen naar mate van gebruik en tijd.
Het verkleuren van acacia hout
Acacia heeft van nature een hoog oliegehalte waardoor het hout nagenoeg ongevoelig is voor water-en vocht indringing, alleen zal het in de buitenlucht geplaatste hout na verloop van tijd vergrijzen (net als iedere andere houtsoort als het niet behandeld wordt). Verder is geen enkel stuk van het acacia hout gelijk van vorm, structuur of kleur, wat dus inhoudt dat kleurschakeringen zelfs binnen een meubelstuk (krabpaal)onvermijdelijk zijn. Wind barsten, haarscheuren, oneffenheden en de aanwezigheid van grote en kleine noesten getuigen van jarenlange groei en oorspronkelijkheid. Door gebruik en door invloed van licht zullen nieuwe meubelen na verloop van tijd een lichtere kleur krijgen. Kleurverschillen onderling en ten opzichte van het model dat je uitkiest zijn daarom voor de hand liggend. Door het gebruik van een teakolie met een goud/bruine kleur, kun je de kleur terug krijgen en nogmaals herhalen wanneer de kleur nog niet warm genoeg is.
Onderhoud
Een houten krabpaal zal door weersinvloeden verkleuren, dit proces is helaas niet tegen te gaan, maar alleen door olie te vertragen. Wij adviseren daarom het meubelstuk één tot twee keer per jaar te behandelen, afhankelijk van de blootstelling aan het weer. Met name vocht en direct water/regen versnellen het proces. Zorg ervoor dat je houten krabpalen droog, vuilvrij en schoon zijn voor je ze gaat behandelen met olie. Dit zorgt voor het beste resultaat.
Wanneer de houten krabpalen niet gebruikt worden raden wij aan ze af te dekken. Hiervoor kan je gebruik maken van een goede beschermhoes voor je houten krabpaal. De beschermhoes beschermt de krabpalen goed tegen verschillende weersomstandigheden en voorkomt dat de krabpaal continue wordt blootgesteld aan alle weersomstandigheden.
Hardhout / Acacia bij Fama design
Binnen het assortiment van Fama design gebruiken wij onbehandelde palen van acacia en behandelde plateaus van acacia. De plateaus zetten wij in beits, olie of lak ,afhankelijk van de wens van de klant.
Garantie krabpalen
Om de houtwerking te vertragen en levensduur van de krabpaal te verlengen, adviseren wij de plateaus te behandelen met een olie of sealer .
Tevens adviseren wij om de krabpaal in de winter op een droge plek binnen  op te bergen(mits de paal buiten staat). Door de houten krabpalen tijdens de meest vochtige periodes van het jaar binnen op te bergen, verleng je de levensduur en vermindert de werking op het hout. Wij geven geen garantie op de werkingen op krabpalen die het gehele jaar buiten geplaatst worden, wanneer ze onder een hoes geplaatst worden is dit niet voldoende omdat ook hier het vocht bij kan.  De werking van hout zal ook als je onze adviezen opvolgt optreden, echter zouden dit alleen acceptabele werkingen van het hout mogen zijn. Neem contact op met ons indien je hiervan enkele voorbeelden wilt ontvangen.

E-mailen
Bellen